Activiteiten

 Boek en Troost op Locatie:

Iedere 1e zondag van de maand ‘DIJKHUISJE’ Begraafplaats IJSSELHOF

Iedere eerste zondag van de maand zijn alle bezoekers van de begraafplaats IJsselhof welkom voor een  gratis kopje koffie/thee of glas limonade in het ‘Dijkhuisje’, links na de ingang. Dankzij de samenwerking met Yarden, zijn vrijwilligers van Boek en Troost er aanwezig voor een praatje of een luisterend oor. Op de begraafplaats is het huisje met pijlen aangegeven.
U bent van harte uitgenodigd!

Wanneer  : Zondag, 2 december 2018 van 10.00 tot 16.00 uur
Waar          : Goejanverwelledijk 6, Gouda

 

 

Elke derde zondag van de maand organiseert Boek en Troost het Rouwcafé. Bedoeld voor iedereen die een dierbare door de dood moet missen. Het Rouwcafé biedt gelegenheid om lotgenoten in een ongedwongen sfeer te ontmoeten. Aan de hand van een thema, een verhaal of een gedicht kunnen ervaringen worden uitgewisseld of dat wat je raakt, bespreekbaar gemaakt. En wellicht kan dit het begin zijn van het samen delen van de je verdriet of ervaringen.

Wanneer     : Zondag, 16 december 2018   
Aanvang      : 15.00 – 17.00 uur
Waar             : Nelson Mandela Centrum, Bernadottelaan 79, Gouda
Kosten
          : € 5,00 incl. consumpties
Aanmelden : info@boek-en-troost.nl

Het thema voor het eerstvolgend Rouwcafé:  Licht, lekkers en samen zijn

De Kerstdagen brengen warmte, familietradities en gezelligheid met zich mee. Dat voelt helaas niet zo voor hen, die het in die periode zonder moeten stellen. Verdriet, pijn en gemis worden extra voelbaar. Tijdens de bijeenkomst van het Rouwcafé proberen wij wat Licht in de duisternis te brengen. Wij maken een feestelijke Kersttafel en zorgen voor wat lekkere hapjes. We lezen een mooi gedicht. Uw bijdrage in de vorm van een verhaal of gedicht is welkom! Samen maken wij er een sfeervolle middag van.

 

 

Lunch voor weduwen en weduwnaren

Wanneer je je partner moet missen door de dood, is de zondag vaak een moeilijke dag. Activiteiten, zoals het maken van een wandeling of het samen op familiebezoek gaan, vallen weg waardoor de dag extra lang duurt en het gemis pijnlijk voelbaar wordt.  Samen eten doet de stilte en leegte even vergeten. Niet alleen kunnen ervaringen worden uitgewisseld, er is ook ruimte om over andere, dan de gebruikelijke onderwerpen te praten. 

Wanneer       : zondag, 23 december  2018
Aanvang        : 12.00 – 14.00 uur
Waar              
: De Walvis, Korte Akkeren, Gouda
Kosten           :  € 5,00 incl. consumpties
Aanmelden  : via info@boek-en-troost.nl

 

Workshops / Lezingen

Naast de maandelijkse activiteiten voor rouwenden organiseert Boek en Troost met enige regelmaat workshops en lezingen voor direct en/of indirect betrokkenen van rouwenden en geïnteresseerden. Boek en Troost tracht met deze activiteiten een opening te bieden aan iedereen in Gouda en omgeving om verlies en rouw bespreekbaar te maken. 

Wanneer     : woensdag, 12 december 2018
Aanvang      : 19.30 – 21.30 uur
Waar             : Nelson Mandela Centrum, Gouda
Kosten          :  € 10,00 p.p. incl. alle materialen en consumpties
Aanmelden : via info@boek-en-troost.nl 

 

Aan de slag met  speksteen, een zeer zachte en gemakkelijk te bewerken steensoort. In principe kan iedereen dit.

Het raspen, vijlen en schuren in een steen heeft een naar binnen kerende werking. Het kan een goede manier zijn om verdriet

 te verwerken, om vanuit je gevoel een klein eervol kleinood te maken. 

Jij, de steen en de herinnering aan die dierbare. De combinatie van samen actief bezig zijn en – indien je dat wilt – het delen van je verlies en verdriet heeft vaak een heilzame werking. 

We hebben hiervoor 2 uur de tijd in een rustige ruimte. 

  

 

Onderstaande activiteit wordt op maat aangeboden aan families of groepen die met elkaar de kleding van overledenen willen verwerken. 

Workshop: Wat doen we met de kleding?

“Toon mij uw kleding en ik zal zeggen wie u bent. “

Dit gezegde geeft aan dat kleding een uitdrukking kan zijn van onze persoonlijkheid en kleding na het overlijden van een dierbare een intieme en persoonlijke herinnering blijft. Kort of lang na het overlijden dient zich de vraag aan : “ Wat doen we met de kleding? “ Weggeven aan vrienden, familie of een goed doel of bewaren om nog geen afstand te doen van deze tastbare herinneringen.kleed

Door met deze kleding creatief bezig te zijn kan een blijvend troostrijk kunstwerk ontstaan in de vorm van een wandkleed(je) een deken, kussen, boxkleed, wiegendekentje, tas, sjaal enzovoort.

In deze workshop willen Wilma Bagschortjegerman en Aagje de Haan met de deelnemers een aanzet geven om ieder naar eigen inzicht bezig te zijn om van de kleren van hun dierbare een creatief monumentje te maken.

Voor meer informatie: info@boek-en-troost.nl

 

Zoek je lotgenotencontact?

Je bent welkom bij de ROUWCAFÉS van Boek en Troost op iedere 3e zondag van de maand. De plek waar je andere lotgenoten, in een ongedwongen sfeer, kunt ontmoeten.
Daarnaast is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een besloten lotgenotengroep. De groepsgrootte bestaat uit maximaal 6-7 personen. De gesprekken worden begeleid door Sonja Goud en Ineke Vonk, twee gemotiveerde ervaringsdeskundigen. 

Voor meer informatie kijkt u bij Lotgenotengroepen.