Activiteiten

 Boek en Troost op Locatie:

 

Iedere 1e zondag van de maand ‘DIJKHUISJE’ Begraafplaats IJSSELHOF

Yarden en Boek en Troost nodigen alle bezoekers van de begraafplaats IJsselhof uit voor een kopje koffie/thee of glas limonade in het ‘Dijkhuisje’ bij de ingang aan de Goejanverwelledijk 6.

Eerstvolgende mogelijkheid : Zondag, 2 september 2018 van 10.00 tot 16.00 uur

 

Rouwcafé:  Vakantietijd

Bij de supermarkt of bij de koffie-automaat op kantoor praten mensen over hun vakantieplannen. Er wordt gesproken over de campings, de mooie stranden waar ze naar toe willen, over de reis en het weer. Maar voor sommigen is de vakantieperiode helemaal niet zo aangenaam. Bijvoorbeeld voor mensen die een naaste missen door de dood.
Ook mensen in rouw kijken uit naar de zomer, in de hoop dat de zon hen goed zal doen, maar in werkelijkheid is het vaak confronterend. Het besef dat je geliefde naaste er niet meer bij is wordt weer bevestigd. Waar je voorheen samen wandeltochten maakte of in een hotelletje zat, vraag je je nu af wat je met jezelf of met je gezin aan moet. Je verdriet neem je mee op vakantie en kan dan extra voelbaar zijn.

In het Rouwcafé van augustus bieden we je de gelegenheid om met lotgenoten hierover in gesprek te gaan. Wetende dat een half woord genoeg is om elkaar te verstaan. En dat men elkaar hier goede suggesties kan geven die door eigen ervaringen zijn beproefd.

Wanneer     : Zondag, 19 augustus 2018                                             
Aanvang      : 15.00 – 17.00 uur
Waar             : Nelson Mandela Centrum, Bernadottelaan 79, Gouda
Kosten
          : € 5,00 incl. consumpties
Aanmelden : info@boek-en-troost.nl

 

 

Lunch  voor weduwen en weduwnaren

Wanneer je je partner moet missen door de dood, is de zondag vaak een moeilijke dag. Activiteiten, zoals het maken van een wandeling of het samen op familiebezoek gaan, vallen weg waardoor de dag extra lang duurt en het gemis pijnlijk voelbaar wordt. Tijdens deze gezamenlijke lunch ontmoet je lotgenoten en kun je ervaringen uitwisselen. Er ontstaat ruimte om samen de dag te doorbreken. 

Wanneer       : zondag, 26 augustus  2018
Aanvang        : 12.00 – 14.00 uur
Waar              
: De Walvis, Korte Akkeren, Gouda
Kosten           :  € 5,00 incl. consumpties
Aanmelden  : via info@boek-en-troost.nl

 

 

Schrijfontmoeting: Troost, hoe vind je dat?

Hoe zou jij getroost willen worden als je verdriet hebt? We gaan het schrijvend ontdekken bij Boek en Troost.
Schrijfervaring is niet nodig; schrijven doe je vanuit je hart.

De bijeenkomst gaat door bij aanmelding van minimaal 4 personen. Bij 8 of meer personen, zal een tweede ontmoeting worden ingepland. 

Wanneer       : Dinsdag, 28 augustus 2018
Aanvang        : 19.30 – 21.30 uur
Waar               : Nelson Mandela Centrum, Bernadottelaan 79, Gouda
Kosten            :  € 7,= incl. koffie / thee met iets lekkers en schrijfmateriaal
Aanmelden   : via info@boek-en-troost.nl

 

 

Lezing over symbolen rond de dood in de schilderkunst

Als een geliefde overleden is, sta je met lege handen. Er is verdriet, pijn, boosheid of het gevoel met de ziel onder de arm te lopen. Beelden kunnen troost bieden. Marian van Caspel is kunsthistorica en weduwe. In deze lezing brengt zij een aantal inspirerende en troostende beelden van de dood in kaart.

De beroemde ‘duiker’ uit Paestum is een voorbeeld van de overgang naar ‘de andere wereld’. Andere symbolen van de dood – de vlinder, de vogel, de boot, de poort – vinden we bijvoorbeeld in 19e eeuwse schilderijen van Casper David Friedrich en 20e eeuwse druksels van Hendrik Nicolaas Werkman, terwijl hedendaagse kunstenaars als Damien Hirst en Marlene Dumas inhaken op de traditionele doodssymboliek. In een van zijn laatste schilderijen schilderde Oskar Kokoschka zichzelf terwijl hij op het punt staat door een deur heen te gaan. Op de achtergrond staat geschreven “Time, gentlemen please” waarmee in Engelse pubs wordt aangegeven dat het tijd is om te vertrekken.

Wanneer       :  Woensdag, 26 september 2018
Aanvang        :  20.00 – 21.30 uur
Waar               :  Ridder van Catsweg 300 / Gouda
Kosten            :  volgen nog
Aanmelden   : via info@boek-en-troost.nl

Onderstaande activiteit wordt op maat aangeboden aan families of groepen die met elkaar de kleding van overledenen willen verwerken. 

Workshop: Wat doen we met de kleding?

“Toon mij uw kleding en ik zal zeggen wie u bent. “

Dit gezegde geeft aan dat kleding een uitdrukking kan zijn van onze persoonlijkheid en kleding na het overlijden van een dierbare een intieme en persoonlijke herinnering blijft. Kort of lang na het overlijden dient zich de vraag aan : “ Wat doen we met de kleding? “ Weggeven aan vrienden, familie of een goed doel of bewaren om nog geen afstand te doen van deze tastbare herinneringen.kleed

Door met deze kleding creatief bezig te zijn kan een blijvend troostrijk kunstwerk ontstaan in de vorm van een wandkleed(je) een deken, kussen, boxkleed, wiegendekentje, tas, sjaal enzovoort.

In deze workshop willen Wilma Bagschortjegerman en Aagje de Haan met de deelnemers een aanzet geven om ieder naar eigen inzicht bezig te zijn om van de kleren van hun dierbare een creatief monumentje te maken.

Voor meer informatie: info@boek-en-troost.nl

 

Zoek je lotgenotencontact?

Je bent welkom bij onze ROUWCAFÉS bij Boek en Troost op iedere 3e zondag van de maand. De plek waar je andere lotgenoten, in een ongedwongen sfeer, kunt ontmoeten. Naar aanleiding van een verhaal, een gedicht of een muziekuitvoering, kun je met elkaar in gesprek gaan over dat, wat je daarin aanspreekt. En wellicht kan dit het begin zijn van het samen delen, van je verdriet of ervaring, met een ander. Daarnaast is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een besloten lotgenotengroep. De groepsgrootte bestaat uit maximaal 6-7 personen. De gesprekken worden begeleid door Sonja Goud en Ineke Vonk, twee gemotiveerde ervaringsdeskundigen. 

Voor meer informatie kijkt u bij Lotgenotengroepen.